Muntheart

Nasjonalmuseet sin store 2018 utstilling handler om den Norske kunstneren Gerhard Munthe. Utstillingen åpner 6 juni og avsluttes 2 september 2018.

Gerhard Munthe "Friere/Nordlysdøtre" 1892

Paralelt med planlegging av Nasjonalmuseets utstilling, har selskapet Muntheart AS jobbet med Nasjonalmuseet i Oslo og kunstindustrimuseet i Trondheim rundt et nytt og spennende prosjekt. Prosjektet går ut på å hente frem kjente og ukjente norske kunstverk fra div museer i landet, og tilgjengeligjøre kunsten og designet gjennom nye aktuelle produkter. Kjente og ukjente kunstnere tolker Gerhard Munthes design på nytt, og gir kunsten nytt liv gjennom gode, norske kvalitetsprodukter.

Første tolkning gjøres i samarbeide med tekstilkunstner Kristina D Aas. 

Kristina tolker Gerhard Muntres akvarell «Friere/Nordlysdøtre». Original akvarell er i Nasjonalmuseets eie og kan sees  i forbindelse med Nasjonalmuseets store utstilling sommer 2018: Gerhard Munthe. Eventyrlig design.

Produktene blir produsert av den norske tekstilprodusenten Innvik AS og blir for salg gjennnom Nasjonalmuseets egen shop og Muntheart.no webshop.

FFW bidrar med kommunikasjon og logistikk til Muntheart.

Produksjon av Muntheart produkter hos Innvik
Produksjon av Muntheart produkter hos Innvik

Gerhard Munthe er kjent som en av våre største kunstnere innen billedkunst, design og interiør. Munthe arbeidet parallelt med, og noe i forkant av art nouveau-bevegelsen. Hans design fremstår uavhengig og original, med inspirasjon fra oldtiden, norsk folkekunst og japanismen. Munthe gjorde en særlig stor innsats innenfor romutsmykning og interiør: Håkonshallen i Bergen, Eventyrværelset på Holmenkollen Turisthotell, Kunstindustrimuseet i Oslo, Strand gård i Numedal og Cath. Bangs spisestue i Kristiania er blant de største. Her laget han ikke bare veggutsmykninger, men tegnet også møbler, dører og annet inventar. Slik ble disse arbeidene blant landets første Gesamtkunstwerk.

Gerhard Munthes største innsats som illustratør og designer var arbeidet med den store Snorre Sagaen som utkom i 1899. Her tegnet han samtlige vignetter og en del av illustrasjonene i tillegg til selve bokbindet.

Gerhard Munthe, "Mørkredd" 1892